CORVINA
IGT VERONA
100% Corvina
Selected vineyards located on the Veronese headlands.
The grapes, carefully selected in the vineyard, are harvested by hand and then left to rest in large and air-conditioned drying lofts for 8 days. The grapes are then destemmed, softly pressed and fermented at controlled temperature for 10 days. Finally, the wine is aged partly in steel tanks and partly in tonneaux.
Intense red in colour. Fruity aroma of cherry and wild red fruits, floral scents and spicy notes. Fresh and soft on the palate, full bodied with excellent length.
Perfect match with cured meats, cheeses, and light meats.
13,5% vol
Descrizione
Le uve attentamente selezionate in vigneto e raccolte in piccole cassette sono appassite per circa 3 – 4 mesi in locali asciutti e ben aerati. Al raggiungimento dell’ideale grado di appassimento sono pigiate e poste a fermentare in serbatoi d’acciaio termocondizionati. Avviata la fermentazione questa si prolunga per circa 30 giorni per consentire il totale sviluppo dell’ alta gradazione del vino. Dopo una prima evoluzione in cemento per alcuni mesi – in modo da consentire lo svolgimento della fermentazione malolattica – ha inizio l’affinamento in botti di rovere di medie e grandi dimensioni per circa 3 anni. Dopo l’imbottigliamento il vino riposa per almeno 6 mesi in bottiglia.
Premi e riconoscimenti
2020
2018
2016
2014
2012
2011
2009