PINOT NOIR
IGT TREVENEZIE

100% Pinot Noir
The unique climate of the area known as the “Venezie” – a vast territory in north-western Italy encompassing the regions of Veneto, Friuli-Venezia Giulia, and Trentino-Alto Adige.
Soft pressing of the grapes with a 15
day long fermentation at controlled temperature. Oak aging for approximately 12 months in big barrels.
Bright ruby colour with violet reflections.
Alluring bouquet with black-cherry jam, cloves, pepper and light chocolate notes. Fresh and light bodied red. Elegant balance and roundness of the various components, enhanced by good acidity. Light almond notes on the finish and good length.
This wine is best appreciated with dishes based on white meats and fresh cheeses
13% vol
Descrizione
Le uve attentamente selezionate in vigneto e raccolte in piccole cassette sono appassite per circa 3 – 4 mesi in locali asciutti e ben aerati. Al raggiungimento dell’ideale grado di appassimento sono pigiate e poste a fermentare in serbatoi d’acciaio termocondizionati. Avviata la fermentazione questa si prolunga per circa 30 giorni per consentire il totale sviluppo dell’ alta gradazione del vino. Dopo una prima evoluzione in cemento per alcuni mesi – in modo da consentire lo svolgimento della fermentazione malolattica – ha inizio l’affinamento in botti di rovere di medie e grandi dimensioni per circa 3 anni. Dopo l’imbottigliamento il vino riposa per almeno 6 mesi in bottiglia.
Premi e riconoscimenti
2020


2018

2016

2014


2012


2011

2009
