VALDIMEZZO
VALPOLICELLA RIPASSO DOC SUPERIORE
55% Corvina
25% Corvinone
15% Rondinella
5% Croatina
Selected vineyards located on the sunny Veronese promontories.
Vineyard selection of the best grape bunches. The grapes are subsequently pressed gently, followed by skin maceration at low temperature for 8-10 days. The fresh wine then goes through the unique “ripasso” process, wherein it is passed through the pomace of Amarone. During this second fermentation, the wine receives from the dried pomace part of the characteristics that are typical of Amarone. After the malolactic fermentation, the refinement of about 12-18 months begins, which also includes medium and large barrels. After bottling the wine rests for at least 6 months in the bottle.
Deep shades of vivid garnet in colour. A noteworthy bouquet with aromas of red berries crossing over to ripe cherry. Elegantly round and full bodied.
It goes perfectly with savory first courses such as risotto with porcini mushrooms, grilled meats, roasts, and medium-aged cheeses.
13,5% vol
Descrizione
Le uve attentamente selezionate in vigneto e raccolte in piccole cassette sono appassite per circa 3 – 4 mesi in locali asciutti e ben aerati. Al raggiungimento dell’ideale grado di appassimento sono pigiate e poste a fermentare in serbatoi d’acciaio termocondizionati. Avviata la fermentazione questa si prolunga per circa 30 giorni per consentire il totale sviluppo dell’ alta gradazione del vino. Dopo una prima evoluzione in cemento per alcuni mesi – in modo da consentire lo svolgimento della fermentazione malolattica – ha inizio l’affinamento in botti di rovere di medie e grandi dimensioni per circa 3 anni. Dopo l’imbottigliamento il vino riposa per almeno 6 mesi in bottiglia.