RERUM
RECIOTO DELLA VALPOLICELLA DOCG CLASSICO

50% Corvina Veronese
30% Corvinone
15% Rondinella
5% Other native grape varieties
Selected vineyards situated in the hills of the Classico area in the north-western part of Verona with clay calcareous soil.
The grapes are carefully selected in the vineyard, put in small crates and dried in lofts for about 4 months. They are then crushed and destemmed and fermented in stainless steel tanks. The extremely slow fermentation lasts until late spring giving the wine its characteristic and pleasant sweetness. It is then refined in large oak casks for 6 months. After bottling the wine rests for at least 2 months before release.
Garnet red colour with violet reflections, scent of dried fruits, such as figs and plums, with hints of violet. Soft, velvety, pleasantly sweet flavour.
It goes well with all desserts, preferably shortcrust pastry, small pastries and chocolate desserts.
13,5% vol
Descrizione
Le uve attentamente selezionate in vigneto e raccolte in piccole cassette sono appassite per circa 3 – 4 mesi in locali asciutti e ben aerati. Al raggiungimento dell’ideale grado di appassimento sono pigiate e poste a fermentare in serbatoi d’acciaio termocondizionati. Avviata la fermentazione questa si prolunga per circa 30 giorni per consentire il totale sviluppo dell’ alta gradazione del vino. Dopo una prima evoluzione in cemento per alcuni mesi – in modo da consentire lo svolgimento della fermentazione malolattica – ha inizio l’affinamento in botti di rovere di medie e grandi dimensioni per circa 3 anni. Dopo l’imbottigliamento il vino riposa per almeno 6 mesi in bottiglia.
Premi e riconoscimenti
2020


2018

2016

2014


2012


2011

2009
