ARNEA
SOAVE DOC BRUT

100% Garganega
From the best vines in the Monte Campagnola-Sengialta region at a height of 110 to 170 metres above sea level. The ground is mainly calcareous-clay and basalt.
The grapes are carefully harvested and processed using the method of soft pressing followed by fermentation at a controlled temperature of 17°C. The wine is then matured in stainless steel vats “sur lie”. The subsequent re-fermentation process takes over six months and results in an elegant and persistent perlage. The wine then passes at least another six months maturing in the bottle before release.
Elegant and persistent perlage. Complex bouquet of medium ripe apples accompanied by traces of bread crust with secondary notes of vanilla. To the palate it is dry, generous, silky and of medium persistency.
Perfect as an aperitif. It pairs well with seafood starters, delicate first courses, fish second courses, shellfish and seafood.
12% vol
Descrizione
Le uve attentamente selezionate in vigneto e raccolte in piccole cassette sono appassite per circa 3 – 4 mesi in locali asciutti e ben aerati. Al raggiungimento dell’ideale grado di appassimento sono pigiate e poste a fermentare in serbatoi d’acciaio termocondizionati. Avviata la fermentazione questa si prolunga per circa 30 giorni per consentire il totale sviluppo dell’ alta gradazione del vino. Dopo una prima evoluzione in cemento per alcuni mesi – in modo da consentire lo svolgimento della fermentazione malolattica – ha inizio l’affinamento in botti di rovere di medie e grandi dimensioni per circa 3 anni. Dopo l’imbottigliamento il vino riposa per almeno 6 mesi in bottiglia.
Premi e riconoscimenti
2020


2018

2016

2014


2012


2011

2009
