AMARONE
DELLA VALPOLICELLA DOCG
50% Corvina veronese
30% Corvinone
15% Rondinella
5% Oseleta
Situated in the hills of the northern part of Verona.
The hand-picked and carefully selected grapes are put in small plastic crates and dried in ventilated rooms for about three months. When they reach the perfect grade of dryness they are pressed and fermented in temperature controlled stainless steel tanks. The fermentation lasts for about. After a period in concrete tanks, where it undergoes Malolactic Fermentation, the wine is transferred to large oak casks of medium and large size for about three years. After bottling the wine refines for at least 6 months.
The colour is garnet full, impenetrable, and bright. The nose has immediate sensations of sweet spices, cinnamon, white pepper and cardamom continuing with cherry jam sensations. On the palate the wine is intense and powerful with remarkable persistence.
It is ideal when drunk with red meats, donkey stew, feathered game, mature cheeses and as a meditation wine.
15,5% vol
Descrizione
Le uve attentamente selezionate in vigneto e raccolte in piccole cassette sono appassite per circa 3 – 4 mesi in locali asciutti e ben aerati. Al raggiungimento dell’ideale grado di appassimento sono pigiate e poste a fermentare in serbatoi d’acciaio termocondizionati. Avviata la fermentazione questa si prolunga per circa 30 giorni per consentire il totale sviluppo dell’ alta gradazione del vino. Dopo una prima evoluzione in cemento per alcuni mesi – in modo da consentire lo svolgimento della fermentazione malolattica – ha inizio l’affinamento in botti di rovere di medie e grandi dimensioni per circa 3 anni. Dopo l’imbottigliamento il vino riposa per almeno 6 mesi in bottiglia.
Premi e riconoscimenti
2020
2018
2016
2014
2012
2011
2009