VALPOLICELLA
RIPASSO DOC
55% Corvina
25% Corvinone
15% Rondinella
5% Molinara
Selected vineyards in the sunny Veronese hills of Valpolicella.
Vineyard selection of the best grape bunches. The grapes are subsequently pressed gently, followed by skin maceration at low temperature for 8-10 days. The fresh wine then goes through the unique “ripasso” process, wherein it is passed through the pomace of Amarone in February.
The wine then refines 12-18 months in slavonian oak casks and for almost 6 months in after bottling.
Deep shades of vivid garnet in colour. A noteworthy bouquet with aromas of red berries crossing over to ripe cherry that melts with spice notes. Elegantly round and full bodied.
Flavorful pasta recipes and cold cuts, game as well as aged cheese.
13,5% vol
Descrizione
Le uve attentamente selezionate in vigneto e raccolte in piccole cassette sono appassite per circa 3 – 4 mesi in locali asciutti e ben aerati. Al raggiungimento dell’ideale grado di appassimento sono pigiate e poste a fermentare in serbatoi d’acciaio termocondizionati. Avviata la fermentazione questa si prolunga per circa 30 giorni per consentire il totale sviluppo dell’ alta gradazione del vino. Dopo una prima evoluzione in cemento per alcuni mesi – in modo da consentire lo svolgimento della fermentazione malolattica – ha inizio l’affinamento in botti di rovere di medie e grandi dimensioni per circa 3 anni. Dopo l’imbottigliamento il vino riposa per almeno 6 mesi in bottiglia.
Premi e riconoscimenti
2020
2018
2016
2014
2012
2011
2009